Gieter

Bloeiboog tip – juli 2023

Droogte…

Na een relatief nat en koel voorjaar, was juni opeens warm en kurkdroog. Misschien heb je je, net als ik, zorgen gemaakt over het klimaat, de natuur, je eigen tuin. Mogelijk heb je getwijfeld of je de planten water zou geven. Want als je daar dan nu al mee begint, hoe moet het dan verder als het de hele verdere zomer droog blijft?

Laat ik beginnen met te bekennen dat ik het ultieme antwoord ook niet heb. Maar ik kan je wel een paar tips geven om je tuin een droge zomer door te helpen:

  1. Kies zoveel mogelijk droogtebestendige planten. Observeer in je eigen tuin, in de natuur bij jou in de buurt, en in tuinen om je heen welke planten fier overeind blijven bij droogte. Denk bijvoorbeeld aan houtige kruiden zoals tijm, rozemarijn en wilde marjolein. Dropplant en salvia kunnen ook tegen droogte, net als verschillende toortsen (zwarte toorts, keizerskaars) en (groot- of muskus-)kaasjeskruid.
  2. Voeg organisch materiaal zoals compost toe aan de bodem. Organisch materiaal verbetert de structuur van de bodem en houdt vocht vast.
  3. Bedek de bodem om uitdroging te voorkomen. Op kale stukken aarde vindt veel verdamping plaats, dus daar kun je maar beter zo min mogelijk van hebben. Plant bodembedekkers, of mulch de kale stukken met bijvoorbeeld compost, houtsnippers, of fijn geknipt snoeiafval. Laat het groen van weggeknipte stukken plant gewoon vallen waar je het afknipt (de zogenaamde ‘chop and drop’ methode); het bedekt de bodem en verteert daar vanzelf.
  4. Koppel je regenpijpen af. Het water kun je opvangen in een regenton, of rechtstreeks in je tuin laten lopen, bij voorkeur in een lager gelegen stuk (wadi).
  5. Vang keuken- en douchewater op en geef het aan je planten. Afwaswater vinden planten over het algemeen minder fijn, omdat hier vetten in kunnen zitten. Maar het water waarmee je je handen wast (gebruik biologisch zeep!), je groenten afspoelt, de theepot omspoelt of de douche laat lopen, kun je prima hergebruiken!
  6. Geef spaarzaam water. Jonge planten hebben meer water nodig dan planten met een volwassen wortelstelsel. Planten zijn meer gebaat bij sporadisch een flinke plens water dan bij dagelijks een klein slokje. Geef zoveel mogelijk water direct aan de voet van de plant en vermijd sproeien over de bladeren.
  7. Als je potplanten hebt, zet deze dan in grote potten. Die drogen minder snel uit. Zet ze bij warm weer in de schaduw.
  8. Geef je gazon geen water. Gras wordt weliswaar geel door droogte, maar zal zich na een regenbui vanzelf weer herstellen.