Over mij

Mijn zorgen

Ik maak me zorgen over de achteruitgang van de biodiversiteit en de verstening van onze tuinen. Ruim de helft van het totale tuinoppervlak in Nederland is versteend! Als je bedenkt dat de meeste (wilde) bijen maar 200-300 meter kunnen vliegen voor hun voedselvoorziening, dan snap je dat die steeds meer moeite hebben om te overleven in het versteende Nederland. Bijen zijn een schakel in de voedselketen; zonder bijen geen bestuiving, en zonder bestuiving geen vruchten, geen nieuwe planten, geen voedsel voor andere soorten, en ga zo maar door.

Mijn missie

In mijn ideale wereld brengen we het versteende tuinoppervlak in Nederland terug naar minder dan een derde van het totaal. We creëren daarbij in onze tuinen ecosystemen die zoveel mogelijk aansluiten op lokale flora en fauna, terwijl er tegelijkertijd voldoende aandacht is voor wat we mooi vinden in onze tuinen. Met De Bloeigaard help ik bouwen aan die ideale wereld. Hoe meer tuinen ik kan ontwerpen met een zo groot mogelijke bloeiboog, hoe beter, en hoe meer mensen hopelijk ook geïnspireerd raken. 

Bouw jij met me mee?

Wie ben ik?

Ik ben Jossy van den Boogaard, eigenaar van De Bloeigaard, een bedrijf voor ecologisch tuinontwerp. Ik woon in Peize, een dorp in de kop van Drenthe. Als kind was ik al gefascineerd door planten. Toen ik acht was, plantte ik mijn eerste zaadjes in een stukje volkstuin dat ik van mijn ouders mocht gebruiken. In mijn tienerjaren huurde ik een eigen volkstuin die ik inrichtte als vaste planten tuin. Ik studeerde eerst biologie, maar switchte toen naar geneeskunde omdat het menselijk lichaam me ook interesseerde. Geneeskunde was voor mij bovendien de toegangspoort naar de tropen: ik werkte na mijn studie ruim zeven jaar als arts in Zambia, Tanzania en Tsjaad. Dat deed ik vanuit een bevlogenheid en motivatie om bij te dragen aan een betere wereld. In Tanzania en Tsjaad deed ik ook ervaring op in het (moes-)tuinieren in een tropische omgeving. Inmiddels ben ik al weer bijna 10 jaar terug in Nederland, en werkte ik tot voor kort als arts in de infectieziektebestrijding. Daarnaast rondde ik een opleiding in ecologisch tuinontwerp af en deed ik diverse andere cursussen over planten en ecologisch tuinieren. Sinds februari 2023 run ik mijn eigen bedrijf in ecologisch tuinontwerp. Aanvankelijk deed ik dat nog parttime (in combinatie met een baan in de infectieziektebestrijding), maar sinds december 2023 werk ik fulltime als ecologisch tuinontwerper. Mijn bevlogenheid heb ik in dit vak volledig teruggevonden!

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of een offerte op maat