Projecten

Afgerond project

Voortuin met afgekoppelde regenpijp

In deze voortuin is de regenpijp afgekoppeld in een moeras (= permanent nat), dat overloopt in een wadi (= afwisselend nat en droog). Hiermee worden verschillende micro-ecosystemen gecreëerd. Er zijn vier Noord-Nederlandse appelrassen geplant, die in leivorm gaan groeien en zo voor een natuurlijk afscheiding zullen zorgen. Voor de bestrating is gekozen voor Achterhoeks Padvast, een duurzame vorm van halfverharding. De planten zijn allemaal biologisch gekweekt. Nu mag het gaan groeien!

Afgerond project

Kleine achtertuin in Peize

Deze tuin bestond uit een grasveldje en een betegeld terras. De combinatie van ronde en rechte vormen die De Bloeigaard aanbracht, maakte de tuin meteen spannender. Door de rijke beplanting is het er nu prettig vertoeven voor mens en dier!

Afgerond project

Een strakke vijvertuin met veel inheemse planten

De bewoner van een woning aan de rand van de stad wilde graag langer kleur en meer biodiversiteit in haar tuin. Die tuin was toen nog voor een groot deel bestraat (zie tweede foto). De Bloeigaard werd gevraagd om een strak en toch speels tuinontwerp te maken mét een zo groot mogelijke bloeiboog. Er is gekozen voor een grote, verhoogde border aan de rand van het hoofdterras, met in die border dé blikvanger van de tuin: een vijver! In die vijver kunnen vogels badderen, kikkers verblijven en insecten drinken. In het beplantingsplan werden veel inheemse planten opgenomen. Je zult straks (als de planten zijn gegroeid) zien dat dat heel goed samen gaat met strakke borderlijnen! De tuin werd in het najaar van 2023 aangelegd (derde foto) en in het voorjaar van 2024 aangeplant. De planten mogen nu gaan groeien! Later dit jaar volgen daarvan de foto's.

Afgerond project

Beplantingsadvies voor bestaande borders

Deze tuin (voor en achter) is jaren geleden met zorg aangelegd. De beplanting (zie tweede foto) is echter niet meer helemaal zoals de bewoners wensen: ze willen graag een grotere bloeiboog zodat er jaarrond iets te beleven is. Natuurlijk behouden we zoveel mogelijk van de al aanwezige planten. We vullen ze aan met soorten die op andere momenten (of langer) bloeien. Vooral inheemse soorten! De bewoners hebben een beplantingsplan ontvangen voor alle borders, een lijst met de kenmerken van de plantsoorten, inclusief hun bloeitijd, en een 'boodschappenlijst'. In oktober 2023 kochten zij zelf de benodigde planten en heb ik samen met hovenier Peter Bruinen de borders leeggehaald (derde foto), pollen gedeeld, herplaatst en aangevuld met nieuwe soorten (vierde foto, één van de borders). Vanaf volgend jaar zullen de bewoners worden getrakteerd op een tuin met langdurige bloei!

Afgerond project

Een gezinstuin vergroenen naar ecologische principes

De nieuwe bewoners van een gezinswoning aan de rand van de stad willen graag meer groen in hun kleine, 'versteende' tuin. Daarbij willen ze zoveel mogelijk werken volgens ecologische principes. In de kleine tuin moet het echter ook mogelijk blijven om een bakfiets te keren en een grote parasol open te klappen. Een stukje (kruidenrijk) gazon is ook gewenst. De aanwezige bestrating mag blijven of hergebruikt worden. In het nieuwe ontwerp laten we de regenpijp uitmonden op een gootje van dakpannen dat via een verhoogde border naar een kleine wadi leidt (met overloop naar het gras). De verhoogde border wordt gebouwd met een stapelmuurtje. Verder worden er een aantal klinkers 'mozaïekgewijs' uit de bestrating verwijderd en de hier ontstane ruimtes worden ingezaaid met beloopbare bodembedekkers. De zo ontstane halfopen verharding laat meer water door, en de begroeiing vergroot de biodiversiteit in de tuin. Het groen zorgt er bovendien voor dat het 's zomers minder warm is in de tuin! In het beplantingsplan zijn veel inheemse planten opgenomen. De tuin is in maart-april 2024 aangelegd door collega's van De Natuurmakerij. Laat de planten maar groeien nu!

Lopend project - Aanlegfase

Meer biodiversiteit in een natuurlijke tuin

De opdrachtgevers van dit project zijn goed bezig hun achtertuin een meer natuurlijk karakter te geven. Zo wordt het grasveld beperkt gemaaid om uiteindelijk een bloemrijke weide te krijgen met een grotere biodiversiteit. Tuin- en keukenafval worden gecomposteerd en er wordt spaarzaam bewaterd in de tuin. Samen hebben we nog een extra border ontworpen voor de tuin met een kleine waterpartij, want dat 'ecologische element' ontbrak nog. Water is essentieel voor allerlei kleine en grotere dieren en met de planten in en rond de vijver kun je een mooie ecologische zone creëren. (De foto hieronder is een voorbeeld van zo'n minivijver.) Ook hebben we kritisch gekeken naar de huidige beplanting en (inheemse) soorten toegevoegd voor een nog grotere bloeiboog. De aanleg van de nieuwe border volgt in het voorjaar van 2024.

Lopend project - Aanlegfase

Een kleine, kleurrijke tuin voor een jong gezin

De eigenaren van deze tuin (eerste foto geeft de originele situatie weer) waren al lang aan het puzzelen: hoe konden ze hun tuin vergroenen zonder meteen alle tegels te hoeven weghalen? Die tegels lagen er nog niet lang in, en om ze nou zo maar weer af te voeren... De inrichting van de tuin moet ook wel een beetje praktisch zijn. De fietsen moeten naar de schuur gebracht kunnen worden, bijvoorbeeld, en er moet iets van gras blijven voor de kinderen. Er is gekozen voor een combinatie van rechte en ronde vormen. De rondingen worden in de bestaande tegels geslepen. Op die manier kun je tegels wippen zonder dat je helemaal gebonden bent aan de rechte vormen die dan over blijven! Een grasveldje met stapstenen naar het achterste deel van de tuin ligt lekker verscholen achter een verhoogde border. Kastanje houten palen vormen een speelse scheiding tussen grasveld en border, en onttrekken de afvalcontainers aan het zicht. In de beplanting komt lekker veel kleur! De aanleg van deze tuin zal in juni 2024 plaatsvinden; de aanplanting doe ik samen met de bewoners komend najaar.

Lopend project - aanlegfase

Knusse zijtuin bij woonboerderij

De bewoners van een woonboerderij in Drenthe hebben hun grote achtertuin mooi vorm gegeven. Ze willen het stuk tuin aan de zijkant van de boerderij (zie foto) beter bij de tuin betrekken en er een fijne, knusse zithoek in de avondzon maken. De Bloeigaard is gevraagd om een ontwerp en beplantingsplan. De wens is om te werken met veel eetbare, vaste planten. Een 'mini-voedselbosrandje' wellicht? In het ontwerp is een gezellig, halfrond zitje opgenomen en een slingerend paadje dat van het grote terras achter het huis via het halfronde zitje naar de voorkant van het huis leidt. De bewoners kozen voor bestrating met prachtige, oude waaltjes. De komende maanden (voorjaar 2024) gaan ze aan de slag met de aanplanting volgens het beplantingsplan dat ze van De Bloeigaard ontvingen. Blijf deze webpagina checken voor updates over het resultaat!

Lopend project - Aanlegfase

Vergroenen van een stadstuin

Een heerlijk project: deze versteende tuin met kunstgras (zie foto) mag op de schop! De bewoners willen graag een vogelvriendelijke tuin. Dat betekent: voldoende voedsel, water, schuil- en nestgelegenheid voor vogels. Dus: een zo groot mogelijke bloeiboog om veel insecten aan te trekken (voedsel), heesters en klimplanten die bessen vormen (voedsel, beschutting), een minivijver (water), en een aantrekkelijke boom voor vogels: de gele kornoelje (voedsel, beschutting, nestgelegenheid). Er komen stapelmuurtjes waar tussen plantjes kunnen groeien en diertjes zich kunnen verschuilen. Ontwerp en beplantingsplan zijn inmiddels klaar; de aanleg volgt in het voorjaar (2024)!

Lopend project - Aanlegfase

Een nieuwe border na verplaatsen van een schuur

In deze tuin was een kale plek ontstaan na het verplaatsen van de schuur (zie foto hieronder). De bewoners wilden graag een nieuwe border die aansluit bij het bestaande tuinontwerp. Ze wilden ook advies voor een meer biodiverse, bloemrijke tuin. Er is gekozen voor een nieuwe border met vijver, waarop de bewoners mooi zicht hebben vanaf het terras. De border wordt via een smalle strook verbonden met de andere border in de tuin. Er komt een pergola om ook de verticale ruimte te benutten en diepte te creëren. In het beplantingsplan is rekening gehouden met een zo groot mogelijke bloeiboog.

Lopend project - ontwerpfase

Achtertuin in Tolbert

Hier is werk te doen! Dit volledig bestrate stuk achtertuin zal worden omgetoverd tot een paradijs voor vogels. Die mooie klinkertjes worden hergebruikt natuurlijk!

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of een offerte op maat