Bodembedekkers

Bloeiboog tip – mei 2024

Het belang van bodembedekkers

In mijn beplantingsplannen zul je altijd bodembedekkers vinden. Maar wat zijn dat eigenlijk? En waarom zijn ze zo belangrijk?

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers, hoe kan het ook anders, bedekken de bodem. Dat doen ze door hun groeiwijze, namelijk door met hun bladeren (en wortels) een tapijt te vormen waardoor een groot deel van de bodem bedekt wordt. Bodembedekkers blijven vaak laag bij de grond (zoals maagdenpalm, kruipend zenegroen, penningkruid), maar kunnen ook hoger worden (bijvoorbeeld longkruid, smeerwortel, vrouwenmantel, geraniumsoorten). Er zijn bodembedekkers voor in de zon (bijvoorbeeld kruiptijm, geranium) en voor in de schaduw (bijvoorbeeld mansoor, bosaardbei). Kruipend zenegroen, maagdenpalm en goudaardbei verdragen zowel zon als schaduw. Sommige bodembedekkers zijn groenblijvend (bijvoorbeeld kruipend zenegroen, goudaardbei, maagdenpalm), andere verliezen juist in de winter hun blad (bijvoorbeeld longkruid, vrouwenmantel, de meeste geraniumsoorten).

Waarom zijn bodembedekkers zo belangrijk?

Bodembedekkers hebben in een tuin vele functies:

  • Doordat ze de bodem bedekken, beschermen ze de bodem tegen weersomstandigheden zoals zon, droogte en hevige regenval. Hierdoor voorkomen ze dat de grond dichtslaat, uitdroogt, of wegspoelt. De bodem blijft daardoor in goede conditie.
  • Bodembedekkers brengen ook een laagje humus in de bodem. Dit bevordert de structuur van de bodem en houdt het bodemleven actief en gezond.
  • Bodembedekkers gaan de groei van ongewenste soorten (‘onkruid’) tegen, zodat er minder gewied hoeft te worden en er meer tijd over blijft om van de tuin te genieten.
  • Bodembedekkers zijn een goede oplossing tegen ongewenst kattenbezoek in de border. Katten zoeken immers bij voorkeur een stukje kale grond om hun behoefte te doen.
  • Bodembedekkers geven de tuin extra glans. Door te kiezen voor een combinatie van bodembedekkers met bijvoorbeeld verschillende bladvormen en kleuren (zie foto), geef je de border een extra dimensie. Blikvangende, hoge planten komen vaak beter tot hun recht tegen een groene ondergrond dan tegen een aangeharkt stukje zwarte aarde. Groenblijvende bodembedekkers geven de tuin bovendien ook in de winter nog wat kleur.

Woekeraars?

Ik hoor vaak dat mensen bang zijn dat bodembedekkers gaan woekeren ten koste van andere planten. Bij een zorgvuldige keuze van plantcombinaties is dat zeker niet het geval. Veel bodembedekkers laten zich gemakkelijk ‘opzij duwen’ door andere planten, en meestal kun je ze er ook gemakkelijk uittrekken, mochten ze toch teveel ruimte innemen. Planten die minder concurrentiekrachtig zijn ten opzichte van bodembedekkers, maak je sterker door ze als groepje bij elkaar te planten. Daar kun je dan heel goed een bodembedekker omheen planten. Houd het gewoon een beetje in de gaten! Dat kost je minder tijd dan het wieden van een kale bodem…