Neem deze maand eens even de tijd om te zitten. Gewoon te zitten in je tuin. Hoor je het gezoem? Volg dat geluid eens. Welke planten in jouw tuin zijn de grootste hommel- en bijenmagneten? En welke planten laten ze links liggen? Grote kans dat bovenaan je lijstje van meest bezochte planten vooral inheemse soorten staan! Doorgekweekte varianten (cultivars) herkennen insecten vaak niet als bron van nectar en stuifmeel. Insecten hebben hun vliegperiode in de loop van eeuwen precies afgestemd op de bloeitijd van inheemse plantsoorten. Die afstemming is er niet met cultivars, en bovendien maakt de complexe bloeiwijze van veel cultivars (zoals dubbele bloemen) het vaak onmogelijk voor insecten om de nectar in de bloem te bereiken.
Planten die een goede nectar- en stuifmeelbron zijn voor insecten, worden drachtplanten genoemd. Sommige planten zijn daarnaast van levensbelang voor de levenscyclus van vlinders: hun rupsen zijn voor hun voedsel volledig afhankelijk van hele specifieke plantsoorten. Dit noemen we waardplanten. Vlinders leggen hun eitjes op deze waardplanten.
In mijn tuin bloeit inmiddels vanalles. De top 5 van dracht- en/of waardplanten die nu (begin mei) bloeien in mijn tuin, heb ik voor je op de foto gezet. De eerste plaats wordt gedeeld door gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis, foto links boven; inmiddels bijna uitgebloeid, maar onverminderd populair) en rozemarijn (Rosmarinus officinalis, foto rechts onder; niet inheems, maar wel een enorme bijenmagneet). Het gevlekt longkruid is behalve drachtplant ook waardplant voor diverse motten. De tweede plaats is voor de gele dovenetel (Lamium galeobdolon, foto links onder), die kwam spontaan aanwaaien in mijn tuin. Als derde eindigt de tuinjudaspenning (Lunaria annua, op de achtergrond van de foto rechts boven). Ik zag er behalve bijen ook het oranjetipje op; de plant is waardplant voor onder andere dit oranjetipje! Twee nieuwkomers begin mei, tenslotte, zijn de donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum, ook rechts boven) en de muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis, midden onder).
Als je dit nou regelmatig in kaart brengt en per maand een lijstje maakt van topplanten voor insecten, dan weet je wat je te doen staat: je tuin er vol mee zetten! En je buren hier ook toe aansporen…
Wil je weten of een bepaalde plant een goede dracht- of waardplant is? Op www.plantenzoeker.velt.nu kun je dat voor veel gangbare plantsoorten opzoeken.