Geel doet stralen
Het komt geregeld voor dat opdrachtgevers me te kennen geven dat ze ‘liever geen geel’ in de tuin willen. Vermoedelijk is die afkeer van geel een overblijfsel uit een periode waarin vooraanstaande tuinmagazines geel bestempelden als ‘ordinair’ en ‘schreeuwerig’. Als je dat maar vaak genoeg hoort, dan ga je het zelf ook zo zien, toch?
Ondertussen is het voorjaar losgebarsten en trakteert de natuur ons op talrijke gele bloemen. Zo bloeien speenkruid en paardenbloemen in bermen en wegbermen. Houtwallen kleuren zachtgeel door het bloeien van de wilgen. De gele kornoelje doet al weken zijn best voor ons, en glanzende dotterbloemen kleuren moeraszones geel. Er staat ons nog veel meer geel te wachten: gele boterbloemen, geel koolzaad, gele lis, Sint Janskruid, boerenwormkruid, Jacobskruiskruid, wederik, en ga zo maar door. Het is niet zonder reden dat veel wilde bloemen geel zijn; de kleur trekt insecten aan en dat is van belang voor bestuiving van de plant.

Laten we eerlijk zijn: geel geeft het landschap vrolijkheid, energie. Het doet stralen na een lange, grijze winter. In mijn eigen tuin halen de slanke sleutelbloemen, wilde narcissen en bostulpen nu de frisheid van het ontluikende voorjaar naar boven. Ik zou geel niet kunnen missen in mijn tuin, en de insecten dus ook niet.

Ontwerptechnisch zijn er ook verschillende redenen om wél met geel te werken. Geel kan kracht brengen in een kleurenpalet van bijvoorbeeld paars-blauwtinten. Dat komt omdat geel contrasteert met koele kleuren zoals blauw en paars. Het zijn complementaire kleuren op het zogenaamde kleurenwiel, dat gebaseerd is op primaire, secundaire en tertiaire kleuren en waarin de kleuren op ‘regenboogvolgorde’ zijn opgenomen. Complementaire kleuren liggen tegenover elkaar op het kleurenwiel. Geel behoort overigens samen met rood en blauw tot de primaire kleuren. Andere kleuren zijn van combinaties van deze drie kleuren afgeleid.
Geel kan in combinatie met oranje extra warmte geven aan een border. Geel en oranje zijn namelijk harmonieuze kleuren; ze liggen vlak naast elkaar op het kleurenwiel.
Geel kan ook bijdragen aan een ruimtelijk effect in een kleine tuin: wanneer je planten met gele bloemen vooraan in de tuin zet en planten met koelen kleuren achterin de tuin, lijkt je tuin groter.

Kortom, hoog tijd voor meer geel in je tuin! Daar worden insecten blij van en jij ook! Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste (gele) planten voor jouw tuin? Neem gerust contact met me op.
