Nazomerbloeiers voor een grote bloeiboog

Bloeiboog tip – september 2024

Vergroot de bloeiboog in je tuin

Voor veel mensen zit de zomervakantie er weer op. Hoewel het er op lijkt dat we ook dit jaar weer een mooie nazomer krijgen, worden de dagen al duidelijk korter en de avonden koeler.

Tijdens de landelijke vlindertelling van 2 t/m 4 augustus jl. werden schokkend weinig vlinders geteld, maar de laatste weken lijkt een aantal soorten gelukkig toch alom aanwezig. Zo zien we veel koolwitjes, atalanta’s en landkaartjes. Sommige van hen, zoals de atalanta’s, vullen nu hun energievoorraad aan om de lange vliegtocht naar zuid Europa te kunnen maken waar zij overwinteren. De meeste wilde bijen vliegen tot uiterlijk eind oktober en sommige van hen gaan dan in winterslaap. Ook zij hebben daarvoor een energievoorraad nodig.

In onze tuinen zijn veel bloeiende planten over hun hoogtepunt heen. Voor vlinders en bijen (en andere insecten, vogels) is het echter van belang dat er de komende 1-2 maanden nog planten bloeien, zodat zij hun energievoorraad met stuifmeel en nectar kunnen aanvullen. Daarnaast worden wij zelf natuurlijk ook blij van nog wat late bloeiers in de tuin! In deze bloeiboog-tip geef ik je wat adviezen over hoe je de bloeiboog in je tuin kunt verlengen.

Neem voorbeeld aan de natuur

Allereerst, kijk eens goed om je heen als je fietst of wandelt. Je zult nog verschillende wilde, bloeiende planten tegen komen waaraan je voorbeeld kunt nemen.

Zo bloeien er nog verschillende weidebloemen, waaronder rode klaver, vlasbekje, duizendblad en scherpe boterbloem. Als je een kruidenrijk grasveld hebt, overweeg dan om gefaseerd te maaien. Je maait dan steeds een ander deel van het grasveld, zodat er altijd nog wel iets bloeit in het gras.

Aan waterkanten zul je ook nog diverse bloeiende wilde planten vinden, zoals koninginnekruid, moerasandoorn, watermunt, moerasrolklaver en grote kattenstaart. Deze planten zijn enorm in trek bij wilde bijen en vlinders en een mooie aanwinst voor je tuin als je beschikt over een drassig gedeelte of een vijver.

Het is inmiddels ook de tijd geworden van de bessen: onder andere de lijsterbes, gelderse roos, meidoorn, sleedoorn en laurierkers (aangeplant) zitten nu vol bessen. De meeste zijn voor ons niet eetbaar, maar voor vogels en sommige insecten (zweefvliegen, wespen, vlinders) wel. Vooral overrijpe bessen zijn in trek bij vlinders. Je zult het ook merken als je fruitbomen in de tuin hebt. Pruimenbomen zitten nu bijvoorbeeld vol vlinders; die komen op de zoetigheid af van overrijp (en rottend) fruit. Laat dus vooral wat liggen onder je fruitboom!

De plant die niet mag ontbreken op deze plek, is klimop. Ik schreef er vorig jaar al over (https://debloeigaard.nl/bloeiboog-tip-september-2023/). Klimop is een van de laatst bloeiende wilde planten in Nederland en daarmee een belangrijke voedselbron voor insecten in de maanden september en oktober. Probeer klimop nu dus niet te snoeien, maar laat hem lekker tot bloei komen. Na de bloei vormt hij bessen die in de winter worden gegeten door vogels.

Een paar laatbloeiende tuinplanten

Behalve met laatbloeiende wilde planten, kun je de bloeiboog in je tuin ook verlengen met een aantal laatbloeiende ‘tuinplanten’. Kies planten met open bloemen, die goed bereikbaarzijn voor insecten. Planten die in de nazomer bloeien en aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen, zijn bijvoorbeeld ijzerhard (Verbena bonariensis), Helianthus-soorten (bijvoorbeeld Helianthus ‘Lemon queen’), heemst (Althaea officinalis, inheems) en verwanten hiervan, en verschillende Rudbeckia cultivars.

Echte herfstbloeiers zijn er minder, maar bekende tuinplanten die in september op het toneel verschijnen zijn herfstanemonen en herfstasters. Met een beetje geluk geven die nog tot ver in oktober kleur aan de tuin!