Voorbeeld stapelmuurtje van De Bloeigaard

Bloeiboog tip – oktober 2023

Stapelen maar!

Met een simpel stapelmuurtje kun je een ongelooflijk leuk effect bereiken in je tuin. Vaak vormt zo’n muurtje de omlijsting van een verhoogde border. Een verhoogde border geeft hoogteverschil in de tuin, waardoor die spannender wordt. Verhoogde borders zijn vaak droger dan andere delen van de tuin, waardoor je verschillende microklimaten creëert en dus verschillende soorten planten kunt laten groeien.

Stapelmuurtjes zorgen zelf ook voor een heel bijzonder microklimaat. Ideaal voor muurplanten! Muurplanten zijn als rotsplanten: ze gedijen het beste op een stenige, rotsachtige bodem die veelal kalkrijk is. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis), muurbloem (Erysimum cheiri), een aantal vetplantjes zoals huislook (Sempervivum tectorum), en varens zoals de steenbreekvaren (Asplenium trichomanes), mannetjesvaren (Dryopteris filix-mas) en tongvaren (Asplenium scolopendrium). Muurplanten houden van spleten in losjes gestapelde muurtjes. Ze moeten wel contact kunnen maken met vochtig substraat zoals tuinaarde of los zandpuin. Ook moet regenwater door de spleten kunnen sijpelen; stapelmuurtjes worden dan ook iets hellend naar achteren gebouwd.  

Een stapelmuurtje kun je bijvoorbeeld maken van tweedehands klinkers of een partij (gebroken) tegels die je over hebt. Voeg gerust ook oude dakpannen of zwerfkeien toe. Gebruik je creativiteit! Metselen is niet nodig. Spleten creëer je door losjes te stapelen en verschillende materialen af te wisselen. Let erop dat je begint met een brede basis en dat je het muurtje iets hellend naar achteren stapelt. Dit niet alleen vanwege de stevigheid, maar ook om ervoor te zorgen dat het regenwater langs de stenen sijpelt en deze daardoor bevochtigt. Muurplantjes kun je meteen bij het bouwen van het stapelmuurtje planten. Zorg er dan voor dat de plantjes met hun wortelkluit in contact staan met de achterliggende grond en vul de spleet met een klein laagje substraat (bijv. zand met een beetje compost). Je kunt muurplanten ook ter plekke zaaien; de Cruydt-hoeck (www.cruydthoeck.nl) verkoopt bijvoorbeeld een zaaimengsel voor bloeiende voegen. Je kunt  ook gewoon wachten tot muurplantjes zich spontaan in je stapelmuurtje vestigen. Je zult zien, ze kiezen vanzelf het plekje dat hen aanstaat: varens aan de schaduwzijde van een stapelmuur, huislook en muurbloem aan de zonnige zijde.

Tot slot, de spleten in stapelmuurtjes zijn behalve voor muurplanten ook een fantastische schuilplek voor allerlei insecten (waaronder bijen) en amfibieën (bijvoorbeeld salamanders)!

Voorbeelden van stapelmuurtjes en muurplanten