Nuttige wilde planten

Bloeiboog tip – april 2023

April begint goed met de Week van de Groene Tuin, van 4 t/m 10 april! Wil je advies bij het vergroenen en verduurzamen van je tuin? Neem dan gerust contact met me op! Of neem eens een kijkje op www.weekvandegroenetuin.nl.

Het frisse, ontluikende lentegroen in de natuur zal je niet ontgaan zijn. Veel planten laten hun eerste nieuwe blaadjes zien. Dit is ook het moment voor wilde, inheemse soorten om te ontkiemen, te groeien, of zelfs al te bloeien. We zijn geneigd om ze uit onze tuinen te weren, maar probeer je daar in de Week van de Groene Tuin (en daarna…) eens overheen te zetten.

Zo is de brandnetel (Urtica dioica, linksboven op de foto) een waardplant voor verschillende dagvlinders: atalanta, dagpauwoog, kleine vos, landkaartje, distelvlinder en gehakkelde aurelia. ‘Waardplant’ betekent dat de plant onmisbaar is voor bepaalde soorten vlinders, die op precies deze plant hun eitjes afzetten. Natuurlijk wil je je tuin niet vol brandnetels zetten, maar overweeg eens om er enkele te laten staan. Of zet een brandnetel in een pot, zo weet je zeker dat hij zich niet uitbreidt, en lok je toch extra vlinders naar je tuin.

Witte klaver (Trifolium repens, rechtsboven) is een vlinderbloemige die in samenwerking met rhizobiumbacteriën grote hoeveelheden stikstof uit de lucht vastlegt in wortelknolletjes. Vanuit die wortelknolletjes komt stikstof vrij in een vorm die verschillende planten (waaronder het gras van je gazon!) met hun wortels kunnen opnemen. Stikstof is belangrijk voor de groei van planten.

De paardenbloem (Taraxacum officinale, linksonder) is er nog zo een die veel mensen niet dulden in hun tuin. Zonde! De paardenbloem is een belangrijke bron van stuifmeel en nectar voor vele bijen en vlinders. Ze bloeien in maart en april, als nog niet veel andere planten bloeien. Juist dan worden ook veel hongerige bijen en vlinders wakker. Met de nectar (suikers) komen zij op kracht; het eiwitrijke stuifmeel gebruiken ze voor het maken van eitjes en het voeden van hun larven.

En tot slot, wat een geluk als je de prachtige vingerhelmbloem (Corydalis solida, rechtsonder) in je tuin vindt! Dit knolgewasje bloeit in maart-april en is een bron van nectar en stuifmeel voor verschillende solitaire bijen, waaronder de gehoornde metselbij. Ook hommels en honingbijen voeden zich met dit mooie, lila bloemetje.

Kortom, denk eens aan de bijen en vlinders voordat je bovengenoemde soorten als ‘onkruid’ uit je tuin verwijdert… Heerlijk toch, als niet alleen jij, maar ook zij van je tuin kunnen genieten?