Projecten
Afgerond project
Voortuin met afgekoppelde regenpijp
In deze voortuin is de regenpijp afgekoppeld in een moeras (= permanent nat), dat overloopt in een wadi (= afwisselend nat en droog). Hiermee worden verschillende micro-ecosystemen gecreëerd. Er zijn vier Noord-Nederlandse appelrassen geplant, die in leivorm gaan groeien en zo voor een natuurlijk afscheiding zullen zorgen. Voor de bestrating is gekozen voor Achterhoeks Padvast, een duurzame vorm van halfverharding. De planten zijn allemaal biologisch gekweekt. Nu mag het gaan groeien!
Afgerond project
Kleine achtertuin in Peize
Deze tuin bestond uit een grasveldje en een betegeld terras. De combinatie van ronde en rechte vormen die De Bloeigaard aanbracht, maakte de tuin meteen spannender. Door de rijke beplanting is het er nu prettig vertoeven voor mens en dier.
Daarnaast bieden stapelmuurtjes, een kleine vijver, een takkenril en meerdere nestelgelegenheden in deze tuin een warm welkom aan onder andere kikkers, egels, vlinders, wilde bijen en vogels.
Afgerond project
Strakke vijvertuin met veel inheemse planten
De bewoner van een woning aan de rand van de stad wilde graag langer kleur en meer biodiversiteit in haar tuin. Die tuin was toen nog voor een groot deel bestraat. De Bloeigaard werd gevraagd om een strak en toch speels tuinontwerp te maken mét een zo groot mogelijke bloeiboog. Er is gekozen voor een grote, verhoogde border aan de rand van het hoofdterras, met in die border dé blikvanger van de tuin: een vijver! In die vijver kunnen vogels badderen, kikkers verblijven en insecten drinken. In het beplantingsplan werden veel inheemse planten opgenomen. Je zult straks (als de planten zijn gegroeid) zien dat dat heel goed samen gaat met strakke borderlijnen!
De tuin werd in het najaar van 2023 aangelegd en in het voorjaar van 2024 aangeplant. De planten mogen nu gaan groeien. Later dit jaar volgen daarvan de foto’s.
Afgerond project
Waterwijs tuinieren in een zonnige voortuin
De eigenaren van deze voortuin wilden af van de vele tegels in de tuin. Ze wilden er kunnen genieten van het gezoem van bijen en hommels, en vlinders en vogels kunnen spotten. Bovendien wilden ze het hemelwater graag in de eigen tuin opvangen.
We kozen voor een ‘greppel-wadi’: een bochtige geul door de voortuin heen, waar we de regenpijp op afkoppelden. Aan de randen van de geul zijn verschillende inheemse planten geplant die zowel tegen natte als droge voeten kunnen. Voor de border om de geul heen is gekozen voor een combinatie van inheemse planten en ’tuinplanten’ die samen een grote bloeiboog vormen.
De eigenaren hebben de tuin zelf op deskundige wijze aangelegd; de aanplanting hebben we samen gedaan (voorjaar 2024)!
Afgerond project
Een kleine tuin die groter lijkt
Deze kleine achtertuin is slechts 6,5 m diep en 8 m breed. Dat is even wennen als je eerder een veel grotere tuin had! De vraag was dan ook: kunnen we de tuin groter doen lijken met veel groen en heldere lijnen?
We kozen ervoor om het natuurlijke afschot in de tuin te gebruiken om een hoogteverschil te creëren tussen voorste en achterste borders. Door de combinatie van twee soorten (half-)verharding ontstaat een speels en ruimtelijk effect. We gebruikten Achterhoeks padvast voor het terras en voor de paden in het lagere deel van de tuin; een mozaïekbestrating van leisteen voor het hoofdpad in het hogere deel van de tuin. Door de schutting een donkergrijze kleur te geven, valt die minder op, zeker als de planten straks gaan groeien. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, lijkt een kleine tuin vaak groter met enkele grote planten in plaats van met alleen kleine planten. In deze tuin zijn o.a. een donkerbladige vlier, een Gelderse roos en een fazantenbes geplant. Bij de pergola is een druif geplant.
De bewoners hebben de aanleg van deze tuin in het voorjaar van 2024 zelf uitgevoerd, op zeer professionele wijze! De planten hebben we er samen in gezet.
Afgerond project
Beplantingsplan voor een reuze wadi
Deze tuin rond een vrijstaand huis is door de nieuwe bewoners opnieuw aangelegd. De tuin heeft grotendeels een klassiek karakter, passend bij de stijl van het huis. Maar… aan de zijkant kiezen de bewoners voor een natuurlijke tuin, met als blikvanger een enorme wadi waar zo ongeveer alle regenpijpen van het huis op draineren. De Bloeigaard werd ingeschakeld voor het beplantingsplan en de aanplanting. De wadi zelf hebben we ingezaaid met een wadi-zaaimengsel van de Cruydt-Hoeck. Binnen een paar jaar, en met het juiste maaibeleid, zal in deze wadi een evenwicht ontstaan met soorten uit het zaadmengsel die het op deze specifieke bodem naar hun zin hebben. Om dit proces aan de randen van de wadi iets te versnellen, hebben we deze vast ingeplant met verschillende inheemse planten, zoals echte valeriaan, grote kattenstaart, watermunt, gele lis, echte koekoeksbloem, wateraardbei, en een aantal wilgen. De aanplanting hebben we dit voorjaar (2024) gedaan; de komende jaren zal hier een hele bijzondere biotoop ontstaan! Foto’s van het resultaat volgen.
Afgerond project
Een gezinstuin vergroenen naar ecologische principes
De nieuwe bewoners van een gezinswoning aan de rand van de stad wilden graag meer groen in hun kleine, ‘versteende’ tuin. In de kleine tuin moest het echter ook mogelijk blijven om een bakfiets te keren en een grote parasol open te klappen. Een stukje (kruidenrijk) gazon was ook gewenst.
In het nieuwe ontwerp hebben we de regenpijp laten uitkomen op een gootje van dakpannen dat via een verhoogde border naar een kleine wadi leidt (met overloop naar het gras). De verhoogde border is gebouwd met een stapelmuurtje van oude tegels. Verder is een aantal klinkers ‘mozaïekgewijs’ uit de bestrating verwijderd en zijn de hier ontstane ruimtes ingezaaid met beloopbare bodembedekkers. De zo ontstane halfopen verharding laat meer water door, en de begroeiing vergroot de biodiversiteit in de tuin. Het groen zorgt er bovendien voor dat het ’s zomers minder warm is in de tuin. In het beplantingsplan zijn veel inheemse planten opgenomen. De tuin is in maart-april 2024 aangelegd door collega’s van De Natuurmakerij. Laat de planten maar groeien nu!
Lopend project
Knusse zijtuin bij woonboerderij
De bewoners van een woonboerderij in Drenthe hebben hun grote achtertuin mooi vorm gegeven. Ze willen het stuk tuin aan de zijkant van de boerderij beter bij de tuin betrekken en er een fijne, knusse zithoek in de avondzon maken. De Bloeigaard werd gevraagd om een ontwerp en beplantingsplan. De wens is om te werken met veel eetbare, vaste planten. Een ‘mini-voedselbosrandje’ wellicht?
In het ontwerp is een gezellig, halfrond zitje opgenomen en een slingerend paadje dat van het grote terras achter het huis via het halfronde zitje naar de voorkant van het huis leidt. De bewoners kozen voor bestrating met prachtige, oude waaltjes. Vanaf het zitje kijk je mooi uit op de kleine vijver. Dit jaar (2024) gaan ze aan de slag met de beplanting volgens het beplantingsplan dat ze van De Bloeigaard ontvingen. Blijf deze webpagina checken voor updates over het resultaat!
Afgerond project
Beplantingsadvies voor meer biodiversiteit
Een jong gezin riep de hulp van De Bloeigaard in om een tuin te creëren die bij zou dragen aan meer biodiversiteit. Op dat moment bestond het grootste deel van de tuin uit 60×60 cm tegels. De bewoners wipten er daarvan net zoveel totdat er 6 verschillende borders ontstonden. In het beplantingsplan kregen zij ieder een eigen karakter. Zo kwam er een mini-voedselbosje in de voortuin met eetbare planten die als een ‘plantgilde’ bij elkaar werden gezet. (Een plantgilde is een plantgemeenschap waarin iedere plant een specifieke functie heeft en zo bijdraagt aan de gezondheid en productiviteit van die plantgemeenschap.) Ook kwam er een vlinderborder, en borders met sprekende namen zoals de ‘het-oog-wil-ook-wat-border’ (de border waarop vanuit huis wordt uitgekeken) en de ‘bbq-in-het-groen-border’ (de border in de hoek waar ’s zomers gebarbecued wordt). De ‘natte-voeten-border’ is het natste stukje van de tuin. Er werd een prachtig, meerstammig vuilboompje geplant (super goed voor de biodiversiteit, zie ook https://debloeigaard.nl/bloeiboog-tip-juni-2024/), met daaromheen planten die tegen natte voeten kunnen.
De aanplanting deden de bewoners en ik samen, in het voorjaar van 2024. Volgend jaar worden foto’s van het resultaat getoond.
Afgerond project
Een natuurrijke tuin
De opdrachtgevers van dit project zijn goed bezig hun achtertuin een meer natuurlijk karakter te geven. Zo wordt het grasveld beperkt gemaaid om uiteindelijk een bloemrijke weide te krijgen met een grotere biodiversiteit. Tuin- en keukenafval worden gecomposteerd en er wordt spaarzaam bewaterd in de tuin. Samen hebben we nog een extra border ontworpen voor de tuin met een vijver, want dat ‘ecologische element’ ontbrak nog. Water is essentieel voor allerlei kleine en grotere dieren en met de planten in en rond de vijver kun je een mooie ecologische zone creëren. Een deel van de nieuwe border verhoogden we met een stapelmuur. De bewoners hebben deze zelf gebouwd met oude dakpannen. Ook hebben we kritisch gekeken naar de aanwezige beplanting en (inheemse) soorten toegevoegd voor een nog grotere bloeiboog. De bewoners hebben de aanleg zelf op zeer vakkundige en creatieve wijze gedaan!
Lopend project
Een kleurrijke achtertuin in de stad
De eigenaren van deze tuin waren niet blij met de invulling van hun achtertuin. Die bestond namelijk uit een combinatie van grind en een vlonderterras. Een ‘woestijn’ in de ogen van vogels en insecten. Ze wilden graag meer kleur in de tuin, en meer (dieren-)leven. De tuin heeft een klein oppervlak (7 bij 5 m), waarop ook nog een schuurtje staat. Een puzzel dus, om zoveel mogelijk te vergroenen en de tuin toch ook praktisch te houden. De eigenaren ontvingen van De Bloeigaard een schetsontwerp met organische vormen en een schetsontwerp met rechte vormen. Uiteindelijk kozen we samen voor het ontwerp met rechte vormen. De aanleg is in de zomer van 2024 voltooid. De aanplanting doe ik samen met de bewoners in het najaar van 2024. Met de beplanting gaan we zorgen voor een grote bloeiboog en veel kleur in de tuin. Voor extra diepte in de tuin hebben we twee staalkabels diagonaal over de tuin gespannen die we laten begroeien.