Bloeigaard eigenaar Jossy van den Boogaard

Bloeiboog tip – december 2023

Winterkou: een goed moment voor een nieuw tuinontwerp!

Eerst een persoonlijke noot: ik startte begin 2023 met dit eigen bedrijf in ecologisch tuinontwerp. Dat combineerde ik met een deeltijd baan in de infectieziektebestrijding. De Bloeigaard loopt echter zó goed, dat ik besloten heb mijn hart te volgen: vanaf deze maand, december 2023, werk ik fulltime voor mijn eigen bedrijf! Ik hoop de komende jaren nog heel veel meer tuinen groener te maken en een grotere bloeiboog te geven. Dat is goed voor ons, voor de biodiversiteit en voor het klimaat.

De sneeuwval van afgelopen week geeft mooie en soms bizarre plaatjes. Neem de bloeiende én besneeuwde echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi) op de foto onderaan dit bericht. De plant bloeit tot in september, maar vond het dit jaar tot op heden blijkbaar nog niet genoeg. En ook op de gele kroonblaadjes van de gele zonnehoed (Rudbeckia fulgida) is het hoopje sneeuw een prachtig gezicht.

Behalve voor het fotograferen van dit soort bijzonderheden, beleven we de tuin momenteel waarschijnlijk het liefste van achter het raam, met een kopje thee bij een warme kachel. Misschien kijk je zelfs liever niet naar buiten; je zou er somber van kunnen worden! Juist nu kun je echter heel goed nieuwe plannen maken voor je tuin. Je hebt in de loop van het afgelopen jaar ongetwijfeld ideeën verzameld of bedacht dat je bepaalde delen van je tuin echt anders wil. Wellicht mis je juist nu kleur in de tuin, of zou je graag meer vogels om je heen zien.

Klop dan vooral eens bij me aan! Ik kan je helpen bij een nieuw ontwerp of beplantingsplan. Als je je plannen nu vorm geeft, kun je met de aanleg tegen het einde van de winter aan de slag. En met een beetje geluk geniet je dan deze zomer al van meer groen en bloei in je tuin!

Echte koekoeksbloem, bloeiend in de sneeuw
Bloeiende Rudbeckia in de sneeuw